Screen Shot 2021-01-21 at 13.20.30

/От Тина/

Момичето и тефтерите

От малка съм запалена по тефтери, органайзери и списъци. Имам сигурно над 20 тефтера и различни списъци, които водя:  къде сме ходили на почивка през годините, какъв ни е бил бюджетът,  мисли и идеи, които не искам да забравя, дневник на детето, мой дневник, работен тефтер и какво ли още не. Затова сега ви разказвам за Time Management: как да бъдем по-щастливи!

Силата на планирането

Истината е, че вярвам в силата на това да управляваме и планираме времето си. Вярвам, че ако сме планирали по-голяма част от ежедневието и седмицата си, ще сме по-щастливи и спокойни и всъщност ще можем да свършим много повече задачи. Защото, ако нямаме план, действаме много хаотично и това всъщност изяжда времето ни и води само до напрежение и стрес.  

Разбира се, не мисля, че трябва да превръщаме управлението на времето в нещо, което води до още повече стрес и до разочарование, че не се справяме. Не е нужно това да става на всяка цена, но същевременно можем да въведем малки промени в живота си и да си създадем нови навици, които постепенно да надграждаме и да ни помагат да контролираме по-добре и по-пълноценно деня.

“Ако контролираш времето си,  контролираш и живота си”,  Алън Лакейн (световен специалист по управление на времето)

Първата стъпка

е да определите целите си, имате ли цел имате и посока и много по-лесно може да организирате графика си. Целта е като фар в морето, дори да се отклониш или да е много бурно винаги имаш пред себе си една светлинка, която ти помага да намериш пътя. Можете да си определите цел за годината или една основна цел в живота (например да помагате на хората, да участвате в доброволчески инициатви или да развиете даден бизнес). 

След това идва

ПЛАНЪТ. За мен най-много работи това да имам план за месеца, аз даже го наричам „тема на месеца“. Темата ми за Януари e restart, да започна годината на чисто. За целта преглеждам всяко едно кътче от дома ни и сортирам нещата, които не използваме, за да мога да ги подаря или да им намеря по-добро приложение. Но затова ще ви разкажа в друга статия 😊 

Списък със задачи

И така имате тема на месеца и след това си правите списък с ежедневни задачи. При него най-важното е да не го претрупвате, да не слагате прекалено много и нереалистични задачи. Набележете си една или максимум три основни задачи за деня, които да изпълните и няколко второстепенни, които ако успеете да вмъкнете ще са ви допълнителен бонус.

Когато искаме да изпълним прекалено много неща през деня почти винаги се оказва, че не сме свършили и половината и се чувстваме неудовлетворени, изнервени и целият ден е бил едно непрестанно тичане и напрежение.

Когато имаме една или две основни задачи и ги изпълним сме щастливи и спокойни и можем да преценим какво още да свършим от допълнителните ни задачки. Тук сигурно ще ме попитате добре де, ама аз трябва да свърша толкова много неща как да го направя като имам само по една-две задачи на ден 😊

Веднага ви казвам делегирайте и/или споделяйте. Неслучайно не сме сами, а живеем в общество, имаме семейство, приятели, любим човек до себе си. Не казвам, че трябва да ги нагърбим с всичко, но ако днес сте си намислили да измиете пода или да изчистите хладилника, спокойно можете да попитате половинката си дали би го направил вместо вас. По този начин въвличате и други хора в живота си и в това, което ви вълнува, а не стоите сами, вечно бързащи и тичащи на някъде.

Най-любимият ми пример за това колко е важно да въвличаме другите в живота си е ремонтът. Когато искате да боядисате апартамента си, вместо да боядисвате сами една седмица и да не се виждате с никого, поканете приятели да ви помогнат. Така ще имате три дни, в които ще се забавлявате заедно и ще създадете спомени. А знаете животът е кратък и трябва да се живее пълноценно, не трябва да се губи нито минута. Затова съм такъв фен на управлението на времето. Не искам да пропусна нито миг 😊.

Големият враг

И накрая пазете се от най-големия враг на успешното управление на времето, а именно отлагането 😊 или така нареченият procrastination. Ако искате да спортувате направете го още на следващия ден, извадете си маратонките от предната вечер, за да ви напомнят. Ако имате някоя неприятна задача направете  я първо нея (това е така наречената техника да изядеш първо жабата).

Ще видите, че ще се почувствате по-добре, няма да я мислите през целия ден, а ще сте приключили с нея още сутринта. Това е нещо, което правя още от малка. Винаги исках да съм свършила с домашните или да си изчистя стаята, за да ми е спокойно и да мога да си излезна навън, а не да мисля през цялото време какво ме чака вкъщи. 

Похвалете се

И не забравяйте бъдете гъвкави, намерете вашите хитринки, които ви карат да се чувствате спокойни и да избегнете излишното напрежение. В края на деня отделете 10 минути да прегледате свършените задачи и се похвалете. След това спокойно планирайте следващия ден. 

Ваш ред е!

Направете първата малка стъпка. Началото на годината е, можем да започнем 2021 по нов начин и да дадем на всяка минутка живот. 

Вярвайте в себе си!

Тина

Share this post